Mød vores franchisetagere

Tjadlind Arends-Woller – Kvik Leeuwarden

Tjadlind Arends-Woller og hendes mand Ted Arenda åbnede Kvik Leeuwarden i september 2020. Parret har et velsmurt samarbejde, hvor Tjadlind tager sig af salget i butikken, mens Ted sikrer, at køkkenerne installeres perfekt.

Tjadlind og Ted valgte begge at sige farvel til deres faste jobs for at forfølge en gammel drøm om at blive selvstændige virksomhedsejere. Tjadlind havde ingen erfaring hverken som iværksætter eller inden for køkkenbranchen. Så hvordan endte hun med at blive ejer af en Kvik franchisebutik? Vi spurgte hende om, hvordan det var at starte som kvinde i en mandsdomineret branche og det endda, mens pandemien var på sit højeste.

Fra fast job til salg af køkkener

Du kommer fra et fast job og uden nogen erfaring fra køkkenbranchen. Hvordan kan det være, at du endte hos Kvik?

Jeg arbejdede på hovedkontoret i mejerivirksomheden Friesland Campina. Jeg var blot en almindelig medarbejder og havde ingen erfaring med køkkenbranchen. Men jeg har altid ønsket at starte min egen indretningsvirksomhed. Mens jeg læste, arbejdede jeg en del i udlandet og lærte en masse om eksport. Da jeg fyldte 40, syntes jeg, at jeg havde et godt job, hvor jeg kunne blive, indtil jeg skulle på pension. Men jeg gav aldrig slip på drømmen om en dag at åbne min egen butik.

Jeg har i min fritid gennemført forskellige kurser og uddannelsesforløb inden for indretning. Skandinavien er mit foretrukne feriemål, og jeg har selv et Kvik køkken derhjemme. Da jeg skulle købe mit nye køkken, var jeg nødt til at køre fra Friesland til Randstad, fordi der ikke var nogen lokal butik i nærheden. Jeg faldt for Kvik på grund af virksomhedens design og store gennemsigtighed. Jeg ønskede at få min egen butik, men ikke en lille indretningsbutik. Det, følte jeg, ville blive for kedeligt. Det skulle være noget større og gerne med et internationalt twist. Kvik havde det hele. Jeg havde altså ingen erfaring fra køkkenbranchen, men alt kan læres, og jeg var overbevist om, at jeg nok skulle få det til at fungere.

Hvordan gik opstarten?

Kvik var enige med mig og ønskede at give mig en chance. Jeg var nødt til at lære faget. Det svære var, at vi tog hul på hele processen lige før corona, og netop som vi havde underskrevet alt papirarbejdet, blev der vendt op og ned på verden, som vi kender den. Det var også noget, jeg mærkede til under min uddannelsesperiode, fordi de fleste butikker var nødt til at lukke. Der var ingen mulighed for personlig vejledning fra Danmark, og det var stort set umuligt at lære fra andre Kvik franchisetagere. Det betød, at jeg primært var nødt til at lære faget online.

Verden lukkede ned, men mange gik i gang med at renovere deres boliger. Efterspørgslen efter nye køkkener var enorm, hvilket selvfølgelig var dejligt, men det var alt andet end en blød opstart. Det var også vanskeligt at overholde alle reglerne. Vi har endnu ikke lært om det her, så er det mon forkert? Er det her lærepenge? Eller er det dårlige omstændigheder? Så er det rart at have en franchisegiver, som løbende kan give dig gode råd.

Har du bevidst valgt en franchisebutik, og hvad er fordelene?

Jeg var lidt tøvende over for franchisekonceptet, fordi jeg havde en bestemt forestilling om det. At det var lidt som at være i en spændetrøje. Jeg flytter grænser og bryder regler, men altid for at gøre det bedre, og der er noget, som Kvik sætter pris på.

Hvordan sætter du dit personlige præg på butikken?

For mig var det vigtigt, at butikken skulle ligge i centrum af byen og ikke i et fjerntliggende industriområde. Det var noget, som jeg var nødt til at kæmpe for, fordi andre var bange for, at butikken ville blive for lille. Heldigvis var Kvik med på mine idéer, og nu, hvor det går godt, vil Kvik endda fokusere endnu mere på denne type butikker. Fordi bygningen har sit helt eget lokale udtryk, føles butikken ikke som en del af en kæde.

Jeg har altid friske blomster i butikken, og jeg byder kunderne på en god kop kaffe med lidt lækkert til. Jeg ønsker, at det skal føles som en dagligstue, der udtrykker 'cool' dansk design. Franchiseorganisationen ønsker det bedste for hele virksomheden, så de lytter til vores idéer. Jeg kan godt være stædig, men jeg føler, jeg har fuld opbakning, hvis der er tale om forbedringer. Det gør Kvik til en franchisegiver, som det er rart at arbejde sammen med. Efter nogle måneder blev jeg endda inviteret til at blive en del af produktrådet, som udvikler nye produkter og innovative tiltag.

 

Det er rart, at franchisegiveren tager sig af mange overordnede forhold, så du kan koncentrere dig om din forretning.
Tjadlind Arends-Woller – Kvik Leeuwarden

Hvad er fordelen ved en franchisemodel som Kviks?

Netværket af franchisetagere er spredt over hele Europa. Hvordan klarer de sig i andre lande? Hvilke idéer kan vi lære noget af? Det er både lærerigt og interessant. På nationalt plan er franchisetagerne samtidig dine kolleger, hvilket er både rart og nyttigt. Det er rart, at franchisegiveren tager sig af mange overordnede forhold, så du kan koncentrere dig om din forretning. Jeg ønsker at yde en indsats for bæredygtighed og innovation, men jeg har bare ikke tid til det. Derfor er det dejligt, at der er en overordnet franchisegiver, som tager stilling til tingene, tegner det store billede og fungerer som drivkraft. Det magter du bare ikke selv på det niveau.

Vi holder regelmæssige møder med de hollandske franchisetagere. Vi rådfører os også med hinanden og holder små workshopper og drøfter den fremtidige retning. Alle franchisetagere driver deres egne butikker, men vi kan altid kontakte hinanden.

 

Underskrift med en lyserød pen

Hvordan er det at være kvindelig indehaver af en franchisebutik i køkkenbranchen?

Det er helt sikkert en mandsdomineret verden. Jeg var den første kvinde, som underskrev en franchiseaftale. Det har jeg det virkelig godt med. Jeg underskrev aftalen med en lyserød pen. Der findes naturligvis andre kvinder i franchiseverdenen og også inden for Kviks netværk af butikker, men aftalerne har altid været underskrevet af en mand.

Når jeg er i butikken, er der indimellem nogen, som siger til mig: "Jeg vil gerne tale med ejeren." Det er mig. "Ja, men jeg vil gerne tale med den egentlige ejer." Det er også mig. Der er også nogle, som stiller mig spørgsmål blot for at teste, om jeg ved, hvad jeg taler om. Folk har endnu ikke vænnet sig til, at kvinder også kan sælge køkkener, rådgive om tekniske aspekter og opmåle og samle køkkener. Så jeg er hele tiden nødt til at bevise mig selv, og hvad jeg kan.

Der er kommet flere kvindelige franchisetagere til efter mig, så det bliver langsomt mere almindeligt. Jeg har udelukkende kvindelige medarbejdere i butikken. Det er ikke, fordi jeg ikke bryder mig om at have mandlige medarbejdere, men det er blot endt på denne måde, og jeg synes faktisk rigtig godt om det. Jeg synes også, det er fedt, at flere kvinder ønsker at blive køkkendesignere. Hvorfor ikke, hvis du kan lide det og er god til det? Jeg har praktikanter på 18 år både i butikken og på lageret. Det giver mig et sandt boost, når de siger, at de bliver glade i hovedet af at installere skabe.

Hvad er din Kvik drøm?

Jeg ønsker mig en dejlig butik, hvor jeg har et godt samarbejde med mine medarbejdere, og som jeg kan leve af at eje. Jeg ønsker, at alle kunder skal føle sig velkomne og set, når de kommer i vores butik. Jeg ønsker at give udtryk for, at vi er der for dig, og at du blot kan komme ind i butikken, så vi kan hjælpe dig med at designe dit drømmekøkken. Min største drøm er at få flere kvindelige medarbejdere, både i butikken og på lageret. Jeg vil vise, at det ikke længere er en mandeverden. Jeg vil også gøre op med udtrykket "køkkenkrejler" en gang for alle.

Er du vores nye franchisetager?