Indretning af et åbent køkken & inspiration

Enhver, der undersøger åbne køkkener, ved, at mulighederne er uendelige – hvilket er en god, men ofte skræmmende ting. Lad os guide dig igennem nogle af de mest populære idéer og give dig lidt inspiration til dit nye køkken samt nogle overvejelser, du kan gøre dig. Husk, at du altid kan kontakte vores dygtige køkkendesignere, som med glæde vil give dig en hjælpende hånd.

Hvad er et åbent køkken?

Bare for at være sikker på, at du er på det rette sted, er det altid godt at opsummere, hvad det er, vi taler om. Et åbent køkken er normalt en kombination af dit køkken og din spisestue, og det kan også omfatte din stue – det er op til dig. Det er alsidigt, kan nemt tilpasses til det rette rum og er en designklassiker. Hvis du gerne vil vide mere om strukturelle design af et åbent køkken, kan du læse vores detaljerede vejledning her.

Hvorfor have et åbent køkken?

For det første lægger et åbent køkken op til samvær og samtale. Det er perfekt til at hyggesnakke med børnene, mens de laver deres lektier, og du er i gang med aftensmaden. Og du går ikke glip af samtalen, når vennerne er på besøg, bare fordi du lige skal sætte kartoflerne over. Rummet har et tiltalende flow, fordi der ikke er nogen døre eller vægge, der deler alting op! Det er en nem måde at holde øje med de små på, mens de ser fjernsyn, eller holde en samtale i gang. 

På den anden side betyder ingen døre også, at det er sværere at skjule den store indsats (og de beskidte tallerkener!), som det har krævet at lave måltidet til dine gæster, og du kan heller ikke dæmme op for lyden af støjende køkkenapparater. Opbevaring kan være en vanskelig sag, og det kan selvfølgelig være dyrt at skulle vælte vægge, hvis du ikke har den nødvendige plads fra starten. Designmæssigt skal du overveje looks, der passer godt sammen – men det er faktisk den sjove del, og det kommer vi nærmere ind på nedenfor.

Inspiration, billeder og designtips til køkken og stue

En hurtig søgning på Google eller Pinterest er supernyttigt til at finde ud af, hvad du elsker (selvfølgelig), men lige så meget til at finde ud af, hvad du ikke er til. Det er en rigtig god idé at have de nødvendige kvadratmeter klar, inden du går i gang. På den måde kan du virkelig begynde at se, hvordan dit åbne køkken kunne se ud. 

-- Husk

Når du overvejer design, skal du også overveje praktiske forhold. Det er en god idé at tale med en køkkendesigner, bygherre eller arkitekt for at finde ud af, om dine ideer rent faktisk kan realiseres. Flytning af vandledninger, nedrivning af vægge og placering af vinduer er blot nogle af de mest almindelige forhindringer, du kan støde på, så det er værd at tale med eksperter på området. 

SamtaleKøkken® – gør det til dit helt eget.

Magien i et SamtaleKøkken® handler ikke om specifikke mål eller layouts, men om, hvordan du bruger det og gør det levende. Det er den hjertelige latter, der genlyder fra væggene under familiemiddagen, den beroligende stilhed over en snack efter sengetid, den fælles forventning til kagen, der hæver i ovnen, og den hemmelighedsfulde hvisken over en kop te inden sengetid. Alle køkkener kan være et SamtaleKøkken®, uanset om I blot er et par eller en sprudlende familie.

Det er jeres historier, fælles oplevelser og dyrebare minder, der gør det levende. Så inviter glæden, samtalen og samværet indenfor – og oplev, hvordan køkkenet forvandles til hjertet i dit hjem med et ægte SamtaleKøkken®.

Læs mere om SamtaleKøkken®

Tips til indretning af køkken og stue – hvad skal du tænke på?

Lad os tale om zoner. Hvis du går efter et åbent plan med køkken, spisestue og stue, kombinerer du i bund og grund tre rum i ét. Derfor er det nyttigt at overveje, hvordan du og din familie vil bruge disse områder i det daglige liv, og finde måder at adskille dem på, så I mærker forskellen på dem, samtidig med at det bliver et sammenhængende og harmonisk åbent køkken. Overvej følgende: madlavning, spisning og siddepladser. 

Spisestue

Her kan du virkelig sætte dit eget præg på indretningen. Moderne, klassisk, landligt – mulighederne er uendelige og helt op til din personlige smag. Dette vil højst sandsynligt være det første rum i forlængelse af køkkenet, så komplementer det så meget som muligt. Hvis du har smukke køkkenskabe i mørkt træ, hvorfor så ikke vælge et spisebord i samme farve? Og har du sandfarvede fliser i dit køkken? Så vælg en varm beige i din spisestue, eller få nogle bordskånere, der matcher grebene på skabene. Sådanne små detaljer vil tilføje en smuk og subtil ensartethed til dit nye åbne køkken

Stue

Næst efter ventilation er det vigtigste at overveje, hvordan dit nye åbne køkken vil føles. Igen handler det om personlig smag og stil. Husk, at det er en god idé at arbejde med stilarter, der supplerer hinanden. Et fuldstændigt minimalistisk og moderne køkken kan se lidt malplaceret ud sammen med en stue, hvor familielivet er i fokus. Så sørg for at vælge stilarter, der passer godt sammen. En formel spisestue vil sandsynligvis passe bedre sammen med et minimalistisk og moderne køkken og en smart stue med masser af design. 

 

Tæpper, belysning og rumdelere er blot nogle af de måder, du kan markere stuen på, så den føles som en del af det åbne køkken, men også som sit eget rum. Ligeledes kan gulve generelt være en stor hjælp. Vis overgangen til opholdsstuen med tæpper eller trægulve i modsætning til køkkenfliser. 

Green kitchen with a wine refrigerator and a wooden worktop

Små åbne køkkener 

Måske lyder alt dette som noget, der kun kan lade sig gøre i et stort rum? Det er ikke korrekt! Et lille åbent køkken er en perfekt måde at få mest muligt ud af din plads på. 

 

De vigtigste elementer:

  • Ventilation, ventilation, ventilation. Du skal enten investere i et godt system eller sørge for, at der er vinduer lige ved hånden, så du kan lufte ud, når du har lavet mad med en kraftig duft. Hygge på sofaen er ikke helt det samme med mados i luften. 

  • Fra gulv til loft. Hylder og reoler kommer virkelig i spil her. Placer dem på områder, hvor der er spildplads, og brug dem til at udstille alle dine fine ting. Se på dit køkken fra top til tå, og sørg for, at du kan få mest muligt ud af den plads, du har. 

  • Belysning. Brug hængelamper over spisepladsen for at adskille den fra resten af rummet. 

  • Farver. Brug farver, der komplementerer hinanden, og markér de forskellige zoner – det får hvert rum til at føles større. 

  • Rumdelere. Hvis du har plads til det, er en fritstående hyldeenhed en subtil måde at bryde rummene lidt op på, mens du bevarer følelsen af et åbent plan. 

Forhåbentlig har vi givet dig nogle idéer og ting at tænke over, når du skal planlægge dit åbne køkken. I sidste ende er det en fantastisk metode til at skabe et velfungerende socialt opholdsrum, som du vil elske i mange år fremover. Hvis du er mere til et meget opdelt hjem, er dette måske ikke det rette køkken for dig. Men bare rolig, vi har masser af andre muligheder.